omhoog omlaag

noorderzon 2011 avond

1 van 9

Noorderzon 2011 avond

Citaat Noorderzon:

Lichtpunt duurzaam partner Noorderzon.


Duurzaamheid is een ‘hot item’ tegenwoordig: met zijn allen willen we immers graag een verschil maken. Soms zijn het slechts kretologieën, soms zijn het hele goede initiatieven. Noorderzon wil in de periode 2009-2012 echt verschil proberen te maken. En dat doen we door dit jaar al maatregelen te nemen die het festival schoner, eerlijker en duurzamer maken. En die breiden we komende jaren – hopelijk samen met de bezoekers en met onze partners – verder uit.

We zijn erg trots dat we nu veel kunnen laten zien, horen en merken, zoals het gebied ‘De Speelweide’ dat zo duurzaam mogelijk is ingericht. Zo kunnen kinderen er zelf bandbreedte opwekken door gitaar te spelen, stroom opwekken met wipkippen, er wordt met sloophout gewerkt om vlinders te maken, er staan grote windmolens en zonnepanelen en we experimenteren met LED-verlichting.

Maar we doen natuurlijk veel meer. Waar onze (groene) vaste energie niet toereikend is, zetten we schonere aggregaten in. Onze crewkleding en de merchandise is van Earth Positive materiaal. We schenken alleen fair trade koffie en biologische thee. We dringen ons waterverbruik terug. En we printen op gerecycled papier of papier met het FSC keurmerk. Kortom: teveel om allemaal op te noemen, daarom geven we met ons speciale We Care-logo zoveel mogelijk aan waar we duurzame toepassingen gebruiken.

Van februari tot april van dit jaar, hebben 85 studenten Facility Management van de Hanzehogeschool Groningen zich gebogen over duurzame(-re) toepassingen voor Noorderzon. In juli presenteerden studenten van elektrotechniek hun bevindingen. Met deze onderzoeken, aanbevelingen en ideeën blijven wij in 2009-2012 werken.

Stichting Keurmerk, Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) heeft onlangs de criteria vastgesteld om aangeduid te worden als duurzaam evenement. Omdat het in 2009 nog te vroeg is om een zogenaamde Green Key certificering te krijgen gaan wij in het komende jaar alles doen om aan de normen te (blijven) voldoen. Dit alles doen we natuurlijk niet alleen, maar met heel veel enthousiaste partners samen. Een aantal partners noemen we hier.


Gemeente Groningen
Groningen wil in 2025 de duurzaamste stad van Nederland zijn. De Gemeente Groningen ondersteunt daarom onze ambities, met raad en daad. Kijk op duurzaamstestad.nl voor informatie en activiteiten.

Lichtpunt Theatertechniek
Lichtpunt Theatertechniek draagt niet alleen Noorderzon, maar ook onze ‘planeet’ een warm hart toe. Samen met Lichtpunt is er een geheel nieuw en duurzaam Dok Dommelsch Muziekpodium ontwikkeld met alleen zuinige gloeidraadvrije verlichting. Daarnaast vinden we in Lichtpunt een fijne meedenkende partner. Lichtpunt bestaat 20 jaar in 2009.

noorderzon website