Go China

Lichtpunt belicht Het Terracotta Leger van Xi'an

06-02-2008 China is 'hot'. Het land heeft een explosief groeiende bevolking en economie. Bovendien zijn alle ogen van de wereld dit jaar op China gericht, omdat daar de Olympische Spelen worden gehouden. Het Drents Museum in Assen en het Groninger Museum hebben onder de naam 'Go China!' vijf grote tentoonstellingen met oude en moderne kunst.De bijzondere tentoonstellingen zijn tot het najaar van 2008 te zien in de twee musea. Het gaat om vijf verschillende exposities over archeologie, architectuur, avant-gardekunst en Chinese hedendaagse kunst.

Go China! Het Drents Museum in Assen toont tot 31 augustus een bijzondere verzameling van levensgrote beelden uit het graf van de eerste Chinese keizer. De tentoonstelling heet 'Het Terracotta Leger van Xi'an' en laat naast veertien van deze beelden nog meer dan tweehonderd bijzondere voorwerpen uit de Qin en West-Han dynastie zien.

In de derde eeuw voor Christus liet de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, een mausoleum bouwen in de buurt van de stad Xi'an. De graftombe werd gebouwd terwijl de keizer nog leefde. Qin liet zijn paleis bewaken door duizenden levensgrote voetsoldaten, ruiters met paarden, boogschutters en wagenmenners: het zogenaamde Terracotta Leger. Na zijn dood zou de keizer dan met al zijn kostbaarheden verder leven in het hiernamaals, onder bescherming van zijn eigen leger.

Een boerenzoon vond de beelden in 1974 bij toeval terug. Al snel bleek het een van de grootste archeologische vondsten van de twintigste eeuw te zijn. Miljoenen bezoekers gaan jaarlijks naar de vindplaats, die inmiddels op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Op dit moment zijn ongeveer duizend van de levensgrote beelden opgegraven en gerestaureerd. Er liggen echter nog meer dan zesduizend soldaten onder een dikke laag aarde. Het keizerlijke graf is ook nog niet opgegraven.
De levensgrote beelden zijn indrukwekkend om te zien; de soldaten zijn allemaal anders en zijn vrij gedetailleerd gemaakt. Ook het vee (paarden, runderen) is op ware grootte nagemaakt.Terug naar het overzicht.